Михайло Семенович Болобан Гольшанський d. 30 август 1435 - Индекс потомака

Из пројекта Родовид

Особа:885846
Generation of a large tree takes a lot of resources of our web server. Anonymous users can only see 7 generations of ancestors and 7 - of descendants on the full tree to decrease server loading by search engines. If you wish to see a full tree without registration, add text ?showfulltree=yes directly to the end of URL of this page. Please, don't use direct link to a full tree anywhere else.
11/1 <?+?> Михайло Семенович Болобан Гольшанський [Гольшанські]
Титуле : князь
Титуле : од 1430, князь Кременецкий
Титуле : од 1433, Київ, Велике князівство Литовське, князь-наместник Киевский
Смрт: 30 август 1435, Вількомир, Велике князівство Литовське, вбитий у бою
активный участник борьбы за власть между князьями Свидригайлом Ольгердовичем и Сигизмундом Кейстутовичем на стороне первого, зимой 1433 разбил армию воеводы Петра Монтгирдовича под с.Копачами, назначен Свидригайлом наместником в Киеве, погиб в бою под Вилькомиром, сражаясь на стороне Свидригайла против Сигизмунда.

В числі інших князів, які підтримали Свидригайла, були і князі Гольшанські. Можливо, вони були в родинних зв’язках з попередньою династією. Схоже, що через ці або інші причини Свидригайло Ольгердович передав степанський уділ князю Михайлу Семеновичу Гольшанському на прізвисько Болобан. Михайло Болобан певний час був київським воєводою і виступив на чолі війська проти Петра Монтикірдовича. Він загинув у 1434 році в битві під Вількомиром як прихильник Свидригайла Ольгердовича. Дітей у нього не було, і право на Степанське князівство перейшло до його старшого брата Юрія, який вже дістав від Свидригайла Дубровицьке князівство. Повернувшись з Новгорода Великого, куди мусив тікати після поразки Свидригайла, він вернув свої володіння і дістав на них підтвердження Казимира Ягеллончика. Князь Юрій Семенович був одним з керівників литовського посольства на сеймі1446 року, де велася мова про відмову Казимира Ягеллончика на право брата наслідувати польську корону.

У середині XV ст. князі Степанські ще раз виринають на денне світло. Один із них, що звався, здається, Михайлом, був жонатий на Федці, дочці пана Юрші, у 30‑х роках XV ст. сподвижника Свидригайла в боротьбі із Сигізмундом Кейстутовичем за литовський престол, а пізніше – активного провідника інтересів Вільна і в шлюбі з нею мав дочку Марію. Після смерті цього князя його вдова вийшла заміж за пана Олізара Шиловича, впливового представника місцевого клану Кирдіїв. Княжна Марія Степанська, у свою чергу, стала дружиною сина іншого сподвижника Свидригайла – луцького старости Немири Рязановича, якого звали Яків-Война, а після смерті останнього (на початку 60‑х років XV ст. вступила в шлюб із князем Семеном Васильовичем Несвіцьким / Збаразьким.

Десь у середині XV ст., коли у зв’язку з політичними змінами, очікуваними з наближенням смерті Свидригайла († 1452), верхівка Волині почала клопотатися перед віленським двором за підтвердження їй маєтків, з’являється князь Іван Степанський, за одним зі скупих реґестів у третій книзі записів Литовської Метрики, реципієнт привілею Казимира на маєток Череясел, що становив його отчину. На цій особі чоловіча лінія князів Степанських обривається, і пізніше не чути вже про неї.

2

21/2 <1+?> Марія Михайлівна Рівненська Степанська Гольшанська [Гольшанські]
На завершення розповіді про фундаторку Рівного згадаймо її родовідні корені. Рівненський драматург Іван Білоус дослідив, що походить вона зі знатного аристократичного роду, її батько – Олізар Шилович, володимирський і луцький староста, маршалок Волинської землі. Маріїн дід Гаврило був одним із найближчих радних князя Свидригайла. Шиловичі належали до роду Кірдеїв, основником якого був один із перекопських володарів, який перейшов на службу до галицьких князів.

На схилі літ княгиня Марія доручила управляти своїми маєтностями внучці Ганні-Тетяні, а сама зайнялася благодійністю: допомагала убогим, робила великі пожертви церквам, Києво-Печерській лаврі. У Городку, подарованому лаврі, засновано монастир і резиденцію митрополитів.

Померла княгиня Марія 1518 року. Король Сигізмунд видав привілей, яким усі її маєтності (невдовзі вони стали зватися Ровенщизною) визнав власністю князя К. Острозького – чоловіка Ганни-Тетяни. Через три роки помирає і вона, а ще через дев’ять років не стало і князя Костянтина. Обоє вони поховані в Києво-Печерській лаврі.

Треба розуміти, що Яків Война Немирич переписав своїй дружині, княгині Марії Степанській, як вено, частину вотчинної землі в Левковичах. Княжна Марія після смерті Якова Войни Немирича у 1461 році вдруге вийшла заміж за князя Василя Семеновича Збаразького. З цього й випливає, чому потомки князів Збаразьких претендували на землю Немиричів-Невмержицьких.

Звернення князів Збаразьких до Люблінського Трибуналу стало основним доказом того, що вотчина Немирі Резановича знаходилася в Левковичах та Невмиричах Овруцького повіту (на місці сучасного села Левковичі).

Іван Левковський звернув увагу на документ Люблінського трибуналу (Книга №2, 1604 року лист 1715), в якому нащадки князів Збаразьких вимагають від дворян Левковських повернути їм, як спадщину, грунти Остапівські й Сосновські в Левковичах та частину грунту Васьківського Невмирицького, в «земле киевской лежащего». Під час дослідження цього документа та вивчення родословної князів Збаразьких встановлено, що княгиня Збаразька Марія – вона ж княжна Ровенська та княжна Степанська – була дружиною Якова Войни Немирича, батько якого, Немиря Резанович, був відомим діячем у Великому князівстві Руському на Волині у князівстві князя Свидригайла Ольгердовича.

Треба розуміти, що Яків Война Немирич переписав своїй дружині, княгині Марії Степанській, як вено, частину вотчинної землі в Левковичах. Княжна Марія після смерті Якова Войни Немирича у 1461 році вдруге вийшла заміж за князя Василя Семеновича Збаразького. З цього й випливає, чому потомки князів Збаразьких претендували на землю Немиричів-Невмержицьких.

Звернення князів Збаразьких до Люблінського Трибуналу стало основним доказом того, що вотчина Немирі Резановича знаходилася в Левковичах та Невмиричах Овруцького повіту (на місці сучасного села Левковичі).

3

41/3 <2+2> Анастасія Семенівна Збаразька (Гольшанська) [Збаразькі] 32/3 <2+1> Maria Niemirzyc (Czartoryska) [Niemirzycowie]
Рођење: 1466
Смрт: 1505
53/3 <2+1> Василий Немирич [Немиричи]

4

81/4 <3+?> Ганна Михайлівна Чорторийська (Гольшанська) [Чорторийські]
72/4 <3+?> Федір Михайлович Теодор Чарторийський [Чарторийські]
63/4 <4+3> Тетяна Ганна Семенівна Гольшанська (Острозька, Корецька) [Гольшанські]
Титуле : княжна
Свадба: <6> Константин Иванович Острожский [Острожские] b. 1460 d. 11 септембар 1530, І
Смрт: 12 јул 1522
Після смерті Тетяни / Ганни з Гольшанських († 12. 07. 1522) за посередництвом київського митрополита Йосифа й земського підскар-

бія Богуша Боговитиновича князь Острозький уклав угоду з княгинею Анастасією Слуцькою про одруження з її дочкою Олександрою. У зв’язку з цим 26 липня 1522 р., перед виїздом до Мінська на господарську службу, він склав у Вільні лист, де взяв на себе обов’язок до видачі майбутній дружині листа на віно нікому не записувати, заставляти чи дарувати свої родові, вислужені й куплені маєтки, щоб це віно було на повній третині володінь, а дітей із нею любити так само, як Іллю, народженого першою жінкою; після смерті гетьмана всі його володіння незалежно від часу й характеру їх набуття Ілля й сини, які з’являться в шлюбі з княжною Слуцькою, мали поділити на рівні частини; окремо нікому з них він нічого не записуватиме.

Оставались, правда, две дочери, Анастасия Семеновна, принявшая титул княгини Степанской после смерти отца и Татьяна Семеновна, жена знаменитого Константина Острожского. Анастасия Семеновна, владела княжеством Степанским, находясь в доле со своим кузеном, сыном казненного Ивана Юрьевича, Юрием Ивановичем Гольшанским. Только после ее смерти в 1511 году, права на Степань перешли к ее сестре Татьяне Семеновне Острожской, княжне Гольшанской. Муж Татьяны Семеновны, могущественный Константин Острожский, немедленно заявил о своих правах на Степань. Долгие судебные разбирательства привели к лишению Юрия Ивановича Гольшанского прав на долю во владении и Степань, полностью перешла к Татьяне Семеновне и ее мужу Константину Острожскому. Необходимо отметить, что громкое дело на этом не закончилось. Уже после смерти последнего князя Гольшанского, его наследники, коих было немало, участвовали в тяжбах с князем Острожским, по поводу судьбы усадьбы Степань.

5

111/5 <8+4> w Юрий (Григорий) Иванович Гольшанский (Гольшанский-Дубровицкий) [Гольшанские]
Свадба: <7> Мария Андреевна Сангушко (Гольшанская) [Сангушки]
Свадба: <8> Ульяна Ивановна Боровская (Дубровицкая-Гольшанская) [Боровские] , первый брак
Титуле : од 1505, Дубровиця, Князь дубровицкий
Титуле : од 1505, Степань, Князь степанский
Титуле : од 1511, Гольшань, Князь гольшанський
Смрт: 1536
92/5 <6+6> w Илья Константинович Острожский [Острожские]
Рођење: 1510
Титуле : князь
Професија : од 1530, староста Брацлавский и Винницкий
Свадба: <9> Беата Косцелецкая (Острожская, Лаская) [Косцелецкие] b. 1515 d. 1576, І
Смрт: 20 август 1539, Острог
123/5 <7+5> Іван Федорович Чарторийський [Чарторийські]
104/5 <8+4> Юліанія Іванівна Дубровицька (Мстиславська, Ольшанська) [Дубровицькі]
Титуле : Річ Посполита, княжна
Свадба: <10> w Михаил Иванович Мстиславский [Мстиславские] d. ~ 1529
Смрт: ~ 1554, Річ Посполита
135/5 <7+5> Александр Фёдорович Чарторыйский [Чарторыйские]
волынский воевода (1566-1571)

6

141/6 <11+7> Богдана Юрьевна Гольшанская-Дубровицкая (Вишневецкая) [Гольшанские]
Титуле : княжна
Свадба: <12> Фёдор Михайлович 2-й Вишневецкий [Вишневецкие] d. > 1549
Смрт: < 1535
172/6 <10+10> Фёдор Михайлович Мстиславский [Мстиславские]
Основатель рода Мстиславских
163/6 <9+9> Елизавета (Эльжбета, Галшка) Острожская (Сангушко, Гурка) [Острожские]
Рођење: 19 новембар 1539, Острог
Титуле : княжна
Свадба: <14> Дмитрий Фёдорович Сангушко [Сангушки] d. 3 фебруар 1554, І, Острог, брак не признан польским королём
Свадба: <15> Лукаш ІІІ Гурка [Гурки] b. ~ 1533 d. 23 јануар 1573, ІІ, замок Вавель, Краков
Свадба: <16> Семен Юрійович Олелькович [Олельковичі] b. ~ 1534 d. 1560, ІІІ, Львов, брак не признан польским королём
Свадба: > 1573
Смрт: децембар 1582, Дубно
254/6 <11+8> Владимир Юрьевич Гольшанский (Дубровицкий) [Гольшанские]
Титуле : князь Дубровицкий
Свадба: <17> Марина Васильевна Соломерецкая [Соломерецкие]
Смрт: ~ 1545
sprawca woj.kijowski 1543
245/6 <11+8> Иван (Януш) Юрьевич Гольшанский (Дубровицкий) [Гольшанские]
Титуле : князь Дубровицкий и Гольшанский
Свадба: <18> Єлизавета Ганна Радзивіл [Радзивіли]
Смрт: 1549
воевода троцкий 1546
156/6 <12+33!> Юрій Іванович Чарторийський [Чарторийські]
староста луцький.
207/6 <11+7> Semen Holszański (Dubrowicki) [Holszańscy]
Свадба: <20> Anna Elżbieta Radziwiłł [Radziwiłłowie] b. 1518 d. 1558
Смрт: 1556
książę, stolnik litewski
198/6 <11+7> Олена Юріївна Олександра Гольшанська (Дубровицька, Сапіга) [Гольшанські]
Титуле : княжна
Свадба: <21> Павло Іванів син Сапіга [Сапіги] b. 1490 d. 1579
Смрт: < 1557
189/6 <11+8> Анастасия Юрьевна Гольшанская-Дубровицкая (Заславская) [Гольшанские]
Титуле : княжна
Свадба: <22> Кузьма Иванович Заславский [Заславские] b. < 1511 d. 9 мај 1556
Смрт: 1561
2210/6 <13+11> Марина Александровна Чарторыйская (Сапега) [Чарторыйские]
Свадба: <23> Andrzej Sapieha [Sapieha] d. 1621
Смрт: 1570
2611/6 <11+7> Федора (Федка) Юрьевна Гольшанская (Дубровицкая) (Соломерецкая) [Гольшанские] 2112/6 <13+11> Михаил Александрович Чарторыйский [Чарторыйские]
житомирский староста (1574-1582)
2713/6 <11> Мария Юрьевна Гольшанская (Монтовт, Козинская, Курбская) [Гольшанские]
её третий брак состоялся при содействии короля Сигизмунда ІІІ, принесла своему мужу в приданное многие имения на Волыни, но отношения с мужем не сложились, вскоре она обращалась к королю с жалобой на побои и даже на "посягательство на её жизнь"; от первых двоих браков имела 2 сына и 1 дочь, от 3 мужа детей не имела
2314/6 <11+7> Софія Юріївна Гольшанська-Дубровицька (Полубенська) [Гольшанські]
Титуле : княжна
Свадба: <29> Александр Иванович Полубенский [Полубенские] d. изм 1607 и 1608
Смрт: 1594
2815/6 <12+33!> Олена Іванівна Чорторийська (Горностай) [Чарторыйские]
ОЛЕНА ІВАНІВНА ЧОРТОРИЙСЬКА († після 1596). ~ Остап Горностай.

Так монастир закріпився за родом Чарторийських. Одним з його власників був князь Юрій Чарторийський, який передав своїй сестрі Єлені, котра була заміжня за Євстафієм Горностаєм, воєводою Новгородським, право викупити Пересопницю разом з монастирем. Єлена Горностаєва так і зробила: викупила село Пересопницю з монастирем і подарувала село, а також іншу "нерухомість" Пересопницькому монастирю. У давніх актах згадуються наступні маєтки цього монастиря - села Чемерчин, Грабово, Дядьковичі і Макотерти.

Благоденствував монастир недовго. Від спадкоємців Єлени він не отримував вже жодних преференцій та дарунків. Та поки була жива Горностаєва, вона активно займалася монастирем: склала для нього оригінальний статут, заснувала шпиталь для вбогих і недужих, а також школу для дітей.

7

291/7 <19+21> Mikołaj Michał Sapieha [Sapieha]
marszalek hospodarski 1566, wojewoda minski 1576, wojewoda brzeski 1588, wojewoda witebski 1588, starosta orszanski
332/7 <18+22> Анна Кузьмовна Заславская (Чарторыйская) [Заславские]
Рођење: > 1530, или 1527
Титуле : княжна
Свадба: <12!> Іван Федорович Чарторийський [Чарторийські] b. 1521 d. < 1589
Смрт: 1582, или 1590
383/7 <19+21> Федора Павлівна Сапіга [Сапіги]
Теодора (Федора) Павловна Сапега (род. в Кодене (под Люблином), в 1532 (?) г.; отец - князь Павел Сапега, мать - княгиня Олена Гольшанская; первый муж - Адам Чиж). Единственная их дочь: Регина Волович.
314/7 <18+22> Janusz Zasławski [Zasławscy]
Рођење: изм 1538 и 1543
Титуле : князь
Свадба: <34> Marianna Kierdej (Zasławska) [Kierdejowie]
Свадба: <34!> Marianna Kierdej (Zasławska) [Kierdejowie]
Смрт: 27 јул 1562
365/7 <16+14+?+?> Северин Лукич? Наливайко [Наливайки]
Рођење: ~ 1560, Корона Польська, Річ Посполита
Смрт: 11 април 1597, Корона Польська, Річ Посполита
326/7 <15+19+?> Николай Ежи Чарторыйский [Чарторыйские]
Рођење: 1585
Свадба: <35> Изабелла Корецкая (Чарторыйская) [Корецкие] b. 1595 d. 1669, Клевань, Корона Польська, Річ Посполита
Смрт: 1661
307/7 <17+13> Иван Фёдорович Мстиславский [Мстиславские]
У Петра-Худай-Кула было две дочери, обе по имени Анастасии. Старшая из них была замужем за кн. Федором Михайловичем Мстиславским, младшая - за кн. Василием Васильевичем Шуйским. У А. П. Мстиславской был сын Иван Федорович, дочь которого Анастасия Ивановна вышла замуж за бывшего Касимовского хана Саин-Булата, крестившегося с именем Симеона Бекбулатовича.
348/7 <19+21> Богдан Павлович Сапіга [Сапіги]
podkomorzy bielski 1566, kasztelan brzeski 1580, kasztelan smolenski 1585, wojewoda minski 1588
399/7 <16+14+?+?> Федір Тихонович Наливайко [Наливайки]
Рођење: Корона Польська, Річ Посполита
Смрт: 5 јануар 1609, Володимир, Руське царство, повішений
Филипп Белоцерковский, брат Федора Наливайко (повешенного во Владимире 5 января 1609 года), упоминается в 1612 году, в полку Петра Велегловского.
3510/7 <23+29> Олександр Олександрович Полубенський [Полубенські]
Свадба: <38> Zofia Alemani [Alemani]
Смрт: 1616
3711/7 <21+25> Софія Михайлівна Чарторийська [Чарторийські]
Софія Михайлівна, дочка Михайла Олександровича, православна — Вацлав Боговитин-Шумбарський, православний (перед 1589).
4012/7 <17+13> Андрій Пожарський Пожарицький Мстиславський [Мстиславські]

8

591/8 <32> Софія Чарторийська (Скоропадська) [Чарторийські]
Титуле : Корона Польська, Річ Посполита, княжна
Свадба: <40> Ілля Федорович Скоропадський [Скоропадські] d. 1674
632/8 <30> Иван Иванович (Большой) Мстиславский [Мстиславские]
Смрт: умер в детстве
643/8 <30> Иван Иванович (Меньшой) Мстиславский [Мстиславские]
Рођење: умер в детстве
654/8 <36> Михайло Семенович Хмель Наливайко [Наливайки]
Рођење: Корона Польська, Річ Посполита
665/8 <36> Гурій Семенович Гурко [Гурки]
Рођење: Корона Польська, Річ Посполита
Смрт: Корона Польська, Річ Посполита
706/8 <36> Василь Семенович Щетин Наливайко [Наливайки]
Рођење: Корона Польська, Річ Посполита
547/8 <34+37> Mikołaj Sapieha [Sapieha]
Рођење: ~ 1558
Свадба: <41> Regina Monwid Dorohostajska (Sapieha) [Dorohostajscy] d. 1622
Смрт: 1638
sekretarz królewski, wojewoda miński 1611, nowogrodzki 1618
438/8 <31+34> Януш Заславский [Заславские]
Рођење: 1562, или 1556
Титуле : князь
Свадба: <42> Александра Романовна Сангушко (Заславская) [Сангушки] b. ~ 1560 d. 1602
Титуле : од 1604, воевода Волынский
Свадба: <43> Marianna Leszczyńska (Firlej, Zasławska) [Leszczyńscy] b. 1574 d. 1642
Смрт: 4 август 1629
с 1591-воевода Подляшский, с 1604-Волынский. Сначала был кальвинистом, в 1603 перешёл в католичество
539/8 <34+37> Павло Степан Сапіга [Сапіги]
dworzanin pokojowy 1580, dworzanin hospodarski 1587, koniuszy wielki litewski 1593, podkanclerz litewski 1623, starosta telszyński, oszmiański, homelski
4510/8 <29+32> Миколай Сапега [Сапеги]
Рођење: 1581, Речь Посполитая
Свадба: <45> Ядвига Анна Война (Войнянка) (Сапега) [Война] d. 1642
Свадба: <46> Эльжбета Прусиновская (Сапега) [Прусиновские] d. > 1648
Смрт: 1644, Речь Посполитая
dworzanin hospodarski 1616, chorazy wielki litewski 1627, wojewoda minski 1638, wojewoda brzeski 1638, kasztelan wilenski 1642.

1-я жена (с1616) Ядвига Анна Войнянка (ум.1642);

2-я жена (с1643) Елизавета Прусиновская (ум. после 1648)
6111/8 <30> Василий Иванович Мстиславский [Мстиславские]
Смрт: 1582
4812/8 <31+34> Михаил Янушевич Заславский [Заславские]
Титуле : князь
Смрт: 1587
5713/8 <29+31> Христофор Сапіга [Сапіги]
Рођење: 1590, Корона Польська, Річ Посполита
Свадба: <47> Ельжбета Зофія Фірлей [Фірлеї] b. 1609 d. 1645
Смрт: 1637, Корона Польська, Річ Посполита
podstoli litewski 1623, stolnik litewski 1630, krajczy litewski 1631, podczaszy litewski 1633
4114/8 <30+36> Анастасия Ивановна Мстиславская [Мстиславские]
вдова князя Черкаського, бувшого голови земщини.
4615/8 <34+37> Andrzej Jerzy Sapieha [Sapieha]
starosta homelski i bialski
5616/8 <31+34> Софія Заславська (Загоровська,, Тишкевич) [Заславські]
Титуле : Корона Польська, Річ Посполита, княжна
Свадба: <51> Олександр Загоровський [Загоровські]
Свадба: <52> Теодор Фредерік Юрійович Тишкевич [Тишкевичі] b. 1549 d. 1621, Корона Польська, Річ Посполита, 2-гий
Смрт: > 1617, Корона Польська, Річ Посполита
4417/8 <32+35> Михаил Юрий (Михал Ежи) Чарторыйский [Чарторыйские]
Рођење: 1621
Титуле : князь
Свадба: <53> Joanna Weronika Olędzka (Czartoryska, Oleśnicka) [Oledzcy] b. 1652 d. 1729, Польське королівство, Річ Посполита
Смрт: 13 април 1692, Подгорцы, Польша
воевода сандомирский, волынский 1661, брацлавский 1658, каштелян волынский 1653, боролся с восстанием Богдана Хмельницкого
6218/8 <30+36> Ірина Іванівна Мстиславська [Мстиславські] 4219/8 <30+36> Фёдор Иванович Мстиславский [Мстиславские]
Број деце: все умерли во младенчестве
Смрт: 16 децембар 1622
отримував найбільшу платню в Московському царстві - 1200 рублів в рік. Був одним з претендентів на престол.
4720/8 <32+35> w Ян Кароль Чарторыйский [Чарторыйские] 4921/8 <29+32> Фридерик Сапіга [Сапіги]
Свадба: <57> Ewa Skaszewska (Sapieha) [Skaszewscy] d. < 1642
Смрт: 1626
podkomorzy wlodzimierski
5222/8 <34+37> София Агата Сапега (Пац) [Сапеги]
Смрт: ~ 1630
5523/8 <30+36> Марфа Ивановна Мстиславская [Мстиславские] 5024/8 <35+38> Константин Полубинский [Полубинские]
książę, wojewoda parnawski
5125/8 <32+35> Анна Чарторыйская (Тарло) [Чарторыйские]
Титуле : княжна
Свадба: <60> Jan Aleksander Tarło [Tarłowie] d. 1680
Смрт: > 1684
5826/8 <38+33> Раїна Остафіївна Волович [Воловичі]
6027/8 <40> Ілля Андрійович Пожарицький [Пожарицькі]
6728/8 <36> Павло Семенович Плющ Наливайко [Наливайки]
6829/8 <36> Семенович Кавун Наливайко [Наливайки]
6930/8 <36> Терентій Семенович Терен Терещенко Наливайко [Наливайки]