Мъркоша Жаркович

Из пројекта Родовид

Особа:418095
Рођени род Жарковичи
Пол мушки
Цело име (рођено) Мъркоша Жаркович
Родитељи

Жарко [?]

Мария Теодора Драгаш (Драгош) [Драгаш]

Вики-страница wikipedia:bg:Мъркоша Жаркович

Догађаји

Свадба: Ружица Балшич [Балшичи]

Напомена

Мъркоша Жаркович (от дубровнишката канцелария е записан на латински: Merchxe Xarchonich или Merchse) е канино-авлонски деспот и син на зетския властел Жарко и Мария Теодора, дъщеря и най-голямото дете на Велбъждския деспот Деян от първата му съпруга Владислава.

През 1391 година Мъркоша се жени за единствената наследница на Авлонското деспотство Ружица Балшич. Бракът е неканоничен, т.к. Мъркоша е завареник на Георги Балшич, а Ружица е дъщеря на Балша II Балшич (брат на Георги). Бракът е позволен от охридския архиепископ пред вид на голямата турска опасност за деспотството в западните български земи (виж Кутмичевица) и поради факта, че между двамата няма кръвно родство. По-сетне произлиза спор за законността на брака, вследствие на който Мъркоша чрез своя пратеник монах Атанасий отправя запитване до цариградската патриаршия за каноничността на брака си с Ружица. Цариградският патриарх му отговаря, че неговият брак е тежък и необичаен, обаче той не го осъжда, нито отменява, щом охридският архиепископ е счел, че е за добре да го благослови по снизхождение.

Мъркоша е отразен в патриаршеските актове от това време като братовчед-родственик на император Мануил II Палеолог (вероятно по сватовска линия, посредством неговата братовчедка и дъщеря на вуйчо му Константин Драгаш - Елена Драгаш).


Од прародитеља до унучад

Остали језици