Пётр Васильевич Чаленко - Индекс потомака

Из пројекта Родовид

Особа:734837
Generation of a large tree takes a lot of resources of our web server. Anonymous users can only see 7 generations of ancestors and 7 - of descendants on the full tree to decrease server loading by search engines. If you wish to see a full tree without registration, add text ?showfulltree=yes directly to the end of URL of this page. Please, don't use direct link to a full tree anywhere else.
11/1 <?> Пётр Васильевич Чаленко [Чаленки]
Рођење: Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <1> Христина Мироновна Демъяненко (Чаленко, Наталенко) [Демъяненки] b. 1854
Свадба: <2> Ганна Герасимівна ? (Чаленко) [?]
23 травня 1882 року був восприємником при хрещенні Михайла, сина Євфремія Миронова Дем'яненка, племінника своєї жінки Христини.

+ + +

Упокой Боже Петра и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения

2

41/2 <1+2+1> Мелания Петровна Чаленко [Чаленки]
Рођење: 26 децембар 1878, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Хришчанство крштење: 27 децембар 1878, церковь Архистратига Михаила, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Восприємники під час хрещення реєстровий козак села Капустинець Михайло Григорієв Ганжа і Марія Олександрова Кулінська.
22/2 <1+1> Василий Петрович Чаленко [Чаленки]
Рођење: 11 април 1882, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <3> Евдокия Ивановна ? (Чаленко) [?]
Хришчанство крштење: 12 април 1882, церковь Архистратига Михаила в селе Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Реестровый казак села Капустинцы Пирятинского уезда Полтавской губернии Российской империи.

Іван Гнатович Козуб у своїх спогадах "Доба і доля" пише: "Героєм місцевих бувальщин був Василь Петрович Чаленко, який, не знаючи навіть абетки, пам'ятаючи сторінку на вигляд, "читав" у церкві Апостола. А коли якийсь жартівник переклав заставку в книзі - вся служба Божа пішла шкереберть. Ото був переполох! Миршавий дячок Андрій так розгубився, що своїм козлячим голоском у розпачі бенастанно белькотів: "Госмилуй, госмилуй, госмилуй!.." А піп Білінський зачувши недобре, тільки й спромігся, що підкашлювати з вівтаря: "Гик! Гик! Гик!""

+ + +

Упокой Боже Василия и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения
53/2 <1+1> Варвара Петровна Чаленко (Онищенко) [Чаленки]
Рођење: 27 новембар 1884, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <4> Потапий Онищенко [Онищенки]
Свадба: <5> Иосиф Карпенко [Карпенки]
Хришчанство крштење: 28 новембар 1884, Капустинская церковь Архистратига Михаила, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
== + + + == Упокой Боже Варвару и учини её в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения
34/2 <1+2+1> Феодосий Петрович Чаленко [Чаленки]
Рођење: Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <6> Єлизавета Ігнатіївна Кузуб (Чаленко) [Кузуби] b. 23 април 1900 d. 1977
Смрт: 1937, Капустинцы, Ковалевский район, Полтавская область, УССР, СССР
Ранен/контужен, Выбыл: дивизионный лазарет 16 пехотной дивизии, Место рождения: Полтавская губ., Пирятинский уезд, Капустинская вол., Место службы: 64-й пехотный Казанский полк, Рядовой.

Під час голоду 1932-33 рр. жив у Капустинцях.

Спогади І.Г.Козуба "Доба і доля"

"До Федота (мого зятя), тоді члена комісії для захоронення мерців, прийшов Олійників хлопець і байдуже-глухим голосом сказав: "Дядьку Хведоте, захороніть матір, бо вони ще вчора померли з голоду, а може, покіль я повернуся, то й батько помруть, то майте на увазі!" Сам він теж був опухлий і проказав те так, як би хтось раніше сказав: " Дядьку, закопайте свою здохлу собаку, щоб не смерділа", - без тіні жалощів чи скорботи ...

Масове вимирання від голоду за якийсь рік витравило людські почуття й переживання, перетворило їх на істот, позбавлених елементарного усвідомлення свого існування. Той Олійників хлопець був уособленням однісінького інстинкту - шукання ротом їжі. А дядько Федот зовсім спокійно, разом із "робітниками", за якусь крихту їстівного, самі ледь ходячи від виснаження, сяк-так присипали навіть не в ямі, а в ямці немовлят, підлітків, іще недавно дужих чоловіків та жінок, дідусів і бабусь..." (спогади Івана Козуба).

Спогади Феодосія Чаленка

Серце стискається від болю, коли чуєш розповіді односельців про страждання голодних мучеників. До Федота Чаленка, члена похоронної команди, прийшов Олійників хлопець і байдуже так, глухо каже: "Дядьку Федоте, захороніть мою маму, бо вони ще вчора померли від голоду. А може, поки я повернуся, то й батько помруть, то майте на увазі". Сам же ледь тримався на опухлих ногах.

+ + +

Упокой Боже Феодосия и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения
65/2 <1+1> Харитина Петрівна Чаленко [Чаленки]

3

151/3 <5+5> Іван Йосипович Карпенко [Карпенки]
Рођење: Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
162/3 <5+4> Екатерина Потаповна Онищенко (Утка) [Онищенки]
Рођење: Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <7> Николай Утка [Утки]
== + + + == Упокой, Боже, Катерину і учини її в раю, де лики святих, Господи, і праведники сіяють яко світила; усопші люди Твої упокой, презираючи їх всі согрєшенія
173/3 <5+5> Иван Иосифович Потапович Карпенко (Онищенко) [Карпенки]
Рођење: Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <8> ? (Онищенко) [?]
Позашлюбна дитина. Записаний під прізвищем і по-батькові чоловіка матері, який на момент його народження вже помер. Справжній батько Йосип Карпенко. Дві дочки Ольга і Валентина.
114/3 <2+3> Григорій Васильович Чаленко [Чаленки]
Рођење: 1901, Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Хришчанство крштење: 1901, церква Архістратига Михаїла, Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Смрт: 1919, УНР
Сахрана: 1919, Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, УНР
З старого україноруського православного крестьянського козацького роду. Реєстровий козак Російської імперії, бідняк, наймитував.

Громадяни села Капустинець, розстріляні та убиті в боротьбі за радянську владу в роки громадянської війни

(за даними пам'ятного списку розміщеного на стіні краєзнавчого музею у селі Капустинці).

4. Чаленко Григорій Васильович. Народження 1901 року, син бідняка. Служив в складі зінківського партизанського загону. В липні 1919 року був убитий в бою з денікінцями біля містечка Колонтаєва Харківської губернії.

Замітка в газеті "Останній бій Миколи Чаленка"

"Відгреміли останні постріли громадянської війни. Молода Країна Рад приступила до мирної праці, піднімала з руїн і розрухи народне господарство. Але в віддалених селах, на глухих лісових стежках ще довго тривала так звана "мала війна" з куркульськими бандами. В 1920-1921 роках одним з організаторів боротьби з бандитами був комсомолець Микола Чаленко.

Народився у 1902 році в селі Капустинцях Яготинського району. Батько Миколи, Василь Петрович був безземельним селянином, одвічним наймитом. Мати, Явдоха Іванівна, кожну зиму пряла і ткала для багатіїв, а влітку прилучалася до великого гурту заробітчан-біженців. Виростаючи в злиднях і нестачах Микола і його старший брат Григорій рано пізнали наймитську працю, смак чужого хліба, виростали міцними плечистими.

Після революції здавалось доля посміхнулась нарешті бідняцькому роду Чаленків. Одержали від Радянської влади землю. Але прийшли каральні загони петлюрівців потім гайдамаків, денікінців і геть розвіяли наймитські мрії. Тоді Григорій і 17-річний Микола взяли до рук зброю і подалися в партизанський загін. В боях брати не лише швидко опанували азбуку класової боротьби, але й опанували політграмоту, загартувалися ідейно.

Гарні червоні бійці вийшли з Чаленків - сміливі, відважні. На жаль, старший Григорій не дожив до такого близького дня перемоги, в одному з боїв впав від денікінської кулі.

Микола думав повернутися в Капустинці, виконати братів заповіт - орати рідне поле і ростити хліб. Але партія покликала комсомольця знову на передній край боротьби - в 1920 його призначили начальником міліції в селищі Березань. Тоді в навколишніх селах палахкотіло два бандитських вогнища: в семенівських лісах лютував Лашун, в корніївських лісах - скаженів якийсь Сагайдачний. Обидва не раз робили нальоти і на Березань.

Вісімнадцятирічний начальник міліції майже не злазив з коня. Разом з бійцями загону ЧОН ганявся по лісах за бандитами, влаштовував засідки, допомагав організовувати перші комнезами і ТСОЗи, агітував за комуни.

Люто ненавиділи його бандити, нахвалялися помститися. 7 листопада 1921 року в приміщенні школи зібралися члени нечисленного тоді комітету незаможних селян, щоб відзначити четверту річницю Великого Жовтня. Виступали голова комнезаму Олександр Семенович Загайний, начальник міліції Микола Васильович Чаленко. І раптом запізніла сторожа крикнула: "Банда!".

Свій останній бій проти майже сотні бандитів дев'ятнадцятирічний Микола Чаленко прийняв на центральній площі селища, на очах у людей. Вмирав як і личить комсомольцеві мужньо й безстрашно.

Незагоєною раною в серцях батьків Василя Петровича і Євдокії Іванівни залишилась смерть синів - Григорія і Миколи. Обидва загинули за революцію, за світлу бідняцьку долю.

Пізніше батько В.П. Чаленко продовжив справу синів, був фундатором і головою першої в селі артілі "Нове життя".

Життя і героїчна смерть першого начальника міліції Березані, який у 19 років віддав за Радянську владу найдорожче - життя, заслуговує на увагу і добру пам'ять.

Проходять роки, ідуть з життя очевидці героїчних подій, перші хоробрі в боротьбі за владу Рад, але пам'ять про них має жити вічно".

Г.Рих

директор Березанського історико-краєзнавчого музею на громадських засадах.
75/3 <2+3> Николай Васильевич Чаленко [Чаленки]
Рођење: 18 јул 1902, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Хришчанство крштење: 20 јул 1902, Архистратиго-Михайловская церковь села Капустинец, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Смрт: 7 новембар 1921, Барышевка, УССР
Сахрана: ~8 новембар 1921, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, УССР

Восприемники села Капустинец козакъ Павел Филипповъ Ганжа и жена запасного солдата Лукия Евфимиева Яременко.

Житель села Капустинці початку XX ст. З старого україноруського православного крестьянського козацького роду. Реєстровий козак Російської імперії, бідняк, наймитував. В часи Української і Російської Революції 1917-1921 рр. приймав участь у боротьбі за правду, свободу і комунальне народовладдя під червоними та синьожовтими прапорами, так як їх бачив і розумів.

Садржај

Громадяни села Капустинець, розстріляні та убиті в боротьбі за радянську владу в роки громадянської війни

(за даними пам'ятного списку розміщеного на стіні краєзнавчого музею у селі Капустинці).

5. Чаленко Микола Васильович. Народження 1902 року. Із селян-бідняків. В 1919 році приймав активну участь в партизанському загонові проти денікінців. У 1920 році був нач.міліції Баришівського району. Забитий бандою Чорного.


Замітка на стіні краєзнавчого музею у селі Капустинці

"Рік 1917. Капустинський просвітянський драмгурток. Серед членів гуртка - Чаленко Микола Васильович (помічений зірочкою), який в 1918 році був начальником міліції. Трагічно загинув в бою з петлюрівцями в селищі Баришівка під час відзначення свята четвертих роковин жовтневої революції"

Замітка в газеті "Останній бій Миколи Чаленка"

"Відгреміли останні постріли громадянської війни. Молода Країна Рад приступила до мирної праці, піднімала з руїн і розрухи народне господарство. Але в віддалених селах, на глухих лісових стежках ще довго тривала так звана "мала війна" з куркульськими бандами. В 1920-1921 роках одним з організаторів боротьби з бандитами був комсомолець Микола Чаленко.

Народився у 1902 році в селі Капустинцях Яготинського району. Батько Миколи, Василь Петрович був безземельним селянином, одвічним наймитом. Мати, Явдоха Іванівна, кожну зиму пряла і ткала для багатіїв, а влітку прилучалася до великого гурту заробітчан-біженців. Виростаючи в злиднях і нестачах Микола і його старший брат Григорій рано пізнали наймитську працю, смак чужого хліба, виростали міцними плечистими.

Після революції здавалось доля посміхнулась нарешті бідняцькому роду Чаленків. Одержали від Радянської влади землю. Але прийшли каральні загони петлюрівців потім гайдамаків, денікінців і геть розвіяли наймитські мрії. Тоді Григорій і 17-річний Микола взяли до рук зброю і подалися в партизанський загін. В боях брати не лише швидко опанували азбуку класової боротьби, але й опанували політграмоту, загартувалися ідейно.

Гарні червоні бійці вийшли з Чаленків - сміливі, відважні. На жаль, старший Григорій не дожив до такого близького дня перемоги, в одному з боїв впав від денікінської кулі.

Микола думав повернутися в Капустинці, виконати братів заповіт - орати рідне поле і ростити хліб. Але партія покликала комсомольця знову на передній край боротьби - в 1920 його призначили начальником міліції в селищі Березань. Тоді в навколишніх селах палахкотіло два бандитських вогнища: в семенівських лісах лютував Лашун, в корніївських лісах - скаженів якийсь Сагайдачний. Обидва не раз робили нальоти і на Березань.

Вісімнадцятирічний начальник міліції майже не злазив з коня. Разом з бійцями загону ЧОН ганявся по лісах за бандитами, влаштовував засідки, допомагав організовувати перші комнезами і ТСОЗи, агітував за комуни.

Люто ненавиділи його бандити, нахвалялися помститися. 7 листопада 1921 року в приміщенні школи зібралися члени нечисленного тоді комітету незаможних селян, щоб відзначити четверту річницю Великого Жовтня. Виступали голова комнезаму Олександр Семенович Загайний, начальник міліції Микола Васильович Чаленко. І раптом запізніла сторожа крикнула: "Банда!".

Свій останній бій проти майже сотні бандитів дев'ятнадцятирічний Микола Чаленко прийняв на центральній площі селища, на очах у людей. Вмирав як і личить комсомольцеві мужньо й безстрашно.

Незагоєною раною в серцях батьків Василя Петровича і Євдокії Іванівни залишилась смерть синів - Григорія і Миколи. Обидва загинули за революцію, за світлу бідняцьку долю.

Пізніше батько В.П. Чаленко продовжив справу синів, був фундатором і головою першої в селі артілі "Нове життя".

Життя і героїчна смерть першого начальника міліції Березані, який у 19 років віддав за Радянську владу найдорожче - життя, заслуговує на увагу і добру пам'ять.

Проходять роки, ідуть з життя очевидці героїчних подій, перші хоробрі в боротьбі за владу Рад, але пам'ять про них має жити вічно".

Г.Рих директор Березанського історико-краєзнавчого музею на громадських засадах.

+ + +

Упокой, Боже, Миколу і учини його в раю, де лики святих, Господи, і праведники сіяють яко світила; усопші люди Твої упокой, презираючи їх всі согрєшенія
136/3 <2+3> Володимир Васильович Чаленко [Чаленки]
Рођење: 16 октобар 1904, Капустинці, Капустинська волость, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Хришчанство крштење: 16 октобар 1904, Капустинська церква Архістратига Михаїла, Капустинці, Капустинська волость, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Реєстровий козак села Капустинці.

Восприємники при хрещенні реєстровий козак села Помоклів Петро Пилипов Згонник і Наталія Федорова Ганжина.

Вчився у партійній школі в Ленінграді в 1932-1933 рр. Забрав сестру з сином.
127/3 <5+4> Григорий Потапьевич Онищенко [Онищенки]
Рођење: 1906, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Свадба: <9> Вера Игнатьевна ? (Онищенко) [?] b. 1908 d. 1980
Хришчанство крштење: 1906, церковь Архистратига Михаила, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
Смрт: 6 јануар 1968, Киев, УССР, СССР
Сахрана: 6 јануар 1968, Киев, УССР, СССР

Григорій Потапович Онищенко (1906, село Капустинці Полтавської губернії, тепер Яготинський район Київської області — † 6 січня 1968, місто Київ) — український радянський і компартійний діяч, депутат Верховної Ради УРСР 2-6-го скликань. Член ЦК КПУ в 1949–1966 роках.

Дружив з Олександром Миколайовичем Довгим, однолітком. Допоміг зробити одну з перших електростанцій у районі, спочатку парову і дизельну.

Народився в сім'ї селянина.

Фундатор першого колгоспу в Капустинцях у 1921 році.

1926 року став членом ВКП(б).

15.04.1931 року скінчив повний курс економічно-плянового відділу Київського Інституту Споживчої Кооперації Громадян. Отримав кваліфікацію економіст-пляновик.

До 1949 року — міністр місцевої промисловості Української РСР.

У 1949 — 1956 роках — заступник голови Ради Міністрів Української РСР.

У 1957 — 1960 роках — заступник голови Державного планового комітету Української РСР - міністр Української РСР.

У 1960 — 14 квітня 1961 р. — заступник голови Української Ради Народного Господарства - міністр Української РСР. З 1961 року — заступник голови Ради Народного Господарства Української РСР.

Замітка у краєзнавчому музеї села Капустинець

"Онищенко Григорій Потапович - земляк Міністр сільського господарства України Депутат Верховної ради УРСР 50-60 рр. XX ст."

+ + +

Упокой Боже Григория и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения
108/3 <2+3> Марія Василівна Чаленко (Кулінська) [Чаленки]
Рођење: 18 јун 1907, Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Свадба: <10> Антон Кулінський [Кулінські]
Хришчанство крштење: 19 јун 1907, церковь Архистратига Михаила, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, Российская империя
149/3 <2+3> Віра Василівна Чаленко (Любарець) [Чаленки]
Рођење: 22 мај 1911, Капустинці, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Свадба: <11> Михайло Любарець [Любарці]
Хришчанство крштење: 23 мај 1911, Капустинська церква Архістратига Михаїла, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Восприємники при хрещенні Григорій Пилипов Галівера і Марія Яковлєва Ганжа
810/3 <3+6> Василий Феодосьевич Чаленко [Чаленки]
Рођење: 1921, Капустинцы, Пирятинский уезд, Полтавская губерния, УССР
Смрт: Капустинцы, Яготинский район, Киевская область, УССР, СССР
Ветлікар.

+ + +

Упокой Боже Василия и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения
1811/3 <5+5> Андрей Иосифович Карпенко [Карпенки]
Рођење: 1924, Капустинцы, УССР, СССР
Смрт: 1933, Капустинцы, Драбовский район, Прилуцкий округ, УССР, СССР
912/3 <3+6> Владимир Феодосьевич Чаленко [Чаленки]
Рођење: 1925, Капустинцы, Ковалевский район, Полтавская область, УССР, СССР
Свадба: <12> Анна Яковлевна Шрамко [Шрамки] b. 19 јануар 1926 d. 2012
Смрт: 1976, Капустинцы, Яготинский район, Киевская область, УССР, СССР
== + + + == Упокой Боже Владимира и учини его в раю где святые и праведники почивают, усопшие люди Твои упокой, прощая их все согрешения

4

231/4 <12+9> Владимир Григорьевич Онищенко [Онищенки]
Рођење: 1931, УССР, СССР
Смрт: 2006, Украина
192/4 <9+12> Василий Владимирович Чаленко [Чаленки]
Рођење: 18 јануар 1948, Капустинцы, Яготинский район, Киевская область, УССР, СССР
Свадба: <13> ? (Чаленко) [?]
Смрт: 2010, Капустинцы, Яготинский район, Киевская область, Украина
203/4 <14+11> Валентин Михайлович Любарець [Любарці]
Свадба: <14> Галина Іванівна Довга (Любарець) [Довгі]
Смрт: 2006, Капустинці, Яготинський район, Київська область, Україна
214/4 <14+11> Петро Михайлович Любарець [Любарці]
225/4 <10+10> Володимир Антонович Кулінський [Кулінські]

5

241/5 <20+14> Лідія Валентинівна Любарець (Миколаєнко) [Любарці] 252/5 <20+14> Надія Валентинівна Любарець [Любарці] 263/5 <19+13> Василівна [?]